Quantcast
Channel: skønlitteratur
Viewing all 123 articles
Browse latest View live

Svalerne i Kabul

$
0
0

Bogen var til debat i juni 2010

"'Svalerne i Kabul' er mindre handlingspræget og mere reflekterende end de to andre romaner. Forløbet er bygget op omkring samtaler, hvor personernes dybe fortvivlelse kommer til orde i Yasmina Khadras sædvanlige fornemme sprog fyldt med præcise billeder og mageløse sammenligninger [...] Han kender det, han skriver om. Og nok så afgørende: Han er kritisk uden at blive bombastisk. Det er en sjælden kunst, men Mohammed Moulessehoul behersker den til fuldkommenhed." Henriette Bacher Lind, Jyllands-Posten d. 23. juni 2009

Anbefaling af bogen på Litteratursiden

Anmeldelse af bogen i Bogrummet

Yasmina Khadra er et pseudonym for Mohammed Moulessehoul. Læs forfatterportrættet på Wikipedia (engelsk).

Gammel debat

Mit danske album

"Over mit lig" af Mikkel Birkegaard

"Hypnotisøren" af Lars Kepler

Rakkerpakhuset

Sanctus

Lad kun verden tumle sig

Bundfald


Tvunget til tavshed

Litterært overflødighedshorn på Louisiana

$
0
0
Artiklen er ikke et interview

Louisiana Literature trumfer alle traditionelle litteraturfestivaler med et program, som både har international klasse og som præsenterer unikke musikalske og lydlige litteraturoplevelser.

Litteraturfestivalen på Louisiana har i år skruet et program sammen, som må give enhver litteraturelsker sommerfugle i maven – og sved på panden. For den fire dage lange festival rummer så mange interessante indgange til litteraturen, at man simpelthen får lyst til at opleve det hele.

Fra torsdag den 23. til søndag den 26. august 2012vil både danske og udenlandske forfattere læse op, diskutere og samtale om litteraturen på kryds og tværs. I alt 40 forfattere fra ind- og udland kan opleves i løbet af festivalen, blandt andre ægteparret Nicole Krauss og Jonathan Safran Foer, rockpoeten Patti Smith, indiske Kiran Desai og store nordiske forfattere som Linn Ullmann, Kerstin Ekman, Henning Mankell og Tomas Espedal. Af danske forfattere kan man blandt mange andre møde Mette Moestrup, Naja Marie Aidt og Christina Hesselholdt, og selvom de litterære superstjerner glimter i festivalprogrammet, så er der mange flere gode grunde til at tage en tur forbi Louisiana Literature i denne uge.

Og det er her, Louisiana Literature virkelig skiller sig ud fra mange kommercielle bogmesser og litteraturfestivaler i ind- og udland, som først og fremmest præsenterer det kendte, det sikre og det kommercielle. Vel er det fornemt, at festivalen samler så mange litterære superstjerner på én gang, men endnu mere prisværdigt er det, at festivalen satser på at præsentere litterære oplevelser, som ligger ud over den gængse forfattersamtale og oplæsningformatet. Det er nemlig ikke kun det talte ord, som vil kunne høres på Louisiana men litteratur i en lang række forskellige konstellationer, som for alvor vil være med til at iscenesætte live-udgaven af litteraturen som en interessant kunstnerisk oplevelse.

Louisiana Literature byder fx på musikalske performances i form af digteren Morten Søndergaards samarbejde med musikeren Randi Pontoppidan, og den finlandssvenske digter Cia Rinne opfører for første gang live sit digt-lydværk ’Sounds for soloists’, som er en undersøgelse af sproget som lyd og billede. Der er også mulighed for at oplevet den danske forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensens digte fortolket i sang under titlen ’Dråbers logik’ af sangerinden Jomi Massage.

Louisiana Literature præsenterer desuden en helt unik litterær performance. Den meget anerkendte canadiske digter, Anne Carson, har gendigtet den græske tragedie ’Antigone’, og hendes version – ’Antigonick’ – bliver læst op i fællesskab af bl.a. digteren selv, Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss og danske forfattere som Nielsen, Pia Juul og Amalie Smith lørdag eftermiddag.

Festivalen i Humlebæk inviterer også på en litterær gåtur ud i det ukendte med forfatterne Tomas Espedal og Morten Søndergaard. Der er lagt op til en helt konkret vandring med forfatterne, som vil lade spørgsmål, svar og tilfældet bestemme farten og retningen.

Samtidig kan man komme på en Lydtur rundt på Louisiana med en forfatter i øregangen. I alt otte danske og udenlandske kvindelige forfattere som Stine Piilgaard, Kiran Desai, Amalie Smith og Nicole Krauss har udvalgt et værk eller et sted på Louisiana, som de har skrevet en tekst om, og disse tekster er efterfølgende omsat til lydture, som kan opleves via iPods under festivalen.

Litteraturen præsenteres på flere scener i museet samt udendørs i Louisianas skulpturpark, så det gælder om at holde tungen lige i munden, når man skal lægge sit eget festivalprogram. Man kan nemlig ikke opleve det hele, men heldigvis optræder mange forfattere flere gange og i forskellige konstellationer, så hvad end man vælger, skal der nok være nogle aldeles interessante litterære oplevelser at finde på Louisiana Literature 2012!

Du kan læse mere om festivalen og se programmet på Louisianas hjemmeside.

Husk i øvrigt, at du er meget velkommen til at dele din oplevelse på Louisiana Literature med os andre på Litteratursiden ved at skrive et blogindlæg eller en artikel.

Kvinde på flugt fra meddelelse

Introduktion til Performancelitteratur

$
0
0

Der er mange måder at læse på. Du kan sidde i en god lænestol, på verandaen, du kan læse i sengen. Men der er også en anden måde at læse på!

Her ser du op fra bogen og hen på scenen eller skærmen. I de seneste år er danske forfattere i stigende grad blevet interesseret i hvordan man gennem en optræden, en performance, kan give et bud på hvad litteratur og læsning også kan være.

Vi er en gruppe litteraturstuderende fra Århus Universitet, som i samarbejde med Litteratursiden vil udforske denne del af litteraturen. På vores blog giver vi smagssprøver på nogle af de forfattere og værker, som vi synes er spændende.

Har du lyst til selv at opleve performancelitteratur, så følg med her på siden, hvor vi løbende giver bud på kommende arrangementer. Et yderst interessant arrangement er den aarhusianske festival "Kærlighed", som løber fra d. 31. januar til d. 3. februar, og som bl.a. byder på oplæsning af Lone Hørslevs "Skilsmissedigte" og kærlig poetryslam. Programmet kan ses her

Vi vil gerne rette en tak til Vild med Ord og Mediehus Aarhus, som har været mere end hjælpsomme med videomaterialet samt til de medvirkende kunstere. 

I forbindelse med projektet er oprettet en række blogindlæg:

Performancelitteratur: Video af Mouritz/Hørslev Projektet
Performancelitteratur: Video af Jørgen Leth og Jakob Bro
Performancelitteratur: Video af Dråbers logik
Performancelitteratur: Video af Frederik Bjerre Andersen
Performancelitteratur: Video af Amalie Smith

Efterårets debatarrangementer i bibliotekerne

$
0
0
Artiklen er ikke et interview

Har du lyst til at diskutere kroppen, kærligheden og den grønne revolution, så er det nu, du skal sætte kryds i kalenderen.

Til efteråret drager forfatterne bag de nye bøger i Fagbogklubben og bogserien Tænkepauser ud i landets biblioteker. Her kan du få et overblik over arrangementerne, som finder sted fra september til december 2013.

Hans Joachim Offenberg - Myrer (Tænkepauser)
Herning Bibliotek mandag 2. september
Syddjurs Bibliotek tirsdag 3. september
Aarhus Hovedbibliotek torsdag 5. september
Roskilde Bibliotek mandag d. 16 september
Christianshavns Bibliotek tirsdag 17. september
Holbæk Bibliotek onsdag d. 18. september
Køge Bibliotek torsdag 19. september

Jørgen Steen Nielsen – Den store omstilling (Fagbogklubben)
Holbæk Bibliotek mandag den 23. september
Gladsaxe Bibliotek torsdag 26. September

Hans Henrik Knoop – Positiv psykologi (Tænkepauser)
Roskilde Bibliotek tirsdag 1. oktober
Køge Bibliotek tirsdag 1. oktober 
Aarhus Hovedbibliotek torsdag 3. oktober
Herning Bibliotek mandag 7. oktober

Anne Mette Lundtofte – Zentropia (Fagbogklubben)
Gladsaxe Bibliotekerne tirsdag den 22. oktober
Roskilde Bibliotek torsdag den 24. oktober:

Verner Møller - Kroppen (Tænkepauser) 
Dragør Bibliotek mandag 4. november
Roskilde Bibliotek tirsdag 5. november
Køge Bibliotek onsdag 6. november
Aarhus Hovedbibliotek torsdag 7. november
Holbæk Bibliotek mandag d. 11. november
Christianshavns Bibliotek tirsdag 12. november
Herning Bibliotek onsdag 13. november
Vejle Bibliotek torsdag 21. november
Svendborg Bibliotek tirsdag 26. november 

Anne Marie Pahuus - Kærlighed (Tænkepauser) 
Roskilde Bibliotek mandag 2. december
Køge Bibliotek tirsdag 3. december
Christianshavns Bibliotek onsdag 4. december
Aarhus Hovedbibliotek torsdag 5. december
Morsø Bibliotek fredag 6. december
Herning Bibliotek mandag 9. december
Odense Centralbibliotek tirsdag 10. december
Vejle Bibliotek onsdag d. 11. december            

Fagbogklubben er Litteratursidens samarbejde med DR om at sætte fagbøger til debat gennem læseklubber, programmer og foredrag i bibliotekerne. Tænkepauser er en bogserie, som præsenterer ny dansk forskning på en lettilgængelig og ofte humoristisk måde, hvor de fleste kan være med. Tænkepauser-arrangementerne er et samarbejde med Aarhus Universitetsforlag, som udgiver bøgerne. Husk at du også kan diskutere emnerne og bøgerne i vores læseklubber Tænkepauser og Fagbogklubben.

Foto: Anne Mette Lundtofte Fotograf: Robin Skjoldborg

Så godt som død

$
0
0

Nu nærmer sommeren sig forhåbentlig, og jeg synes det er den allermest velegnede årstid til at læse krimier. På stranden, i hængekøjen eller på terrassen i en pause fra havearbejdet.

Maj måneds bog er engelsk krimi fra den øverste skuffe, nemlig nr. 10 i serien om kriminalkommissær Tom Thorne.

Gammel debat

Tag mig, læs mig – og skriv HER, hvordan bogen har bevæget dig

$
0
0
Artiklen er ikke et interview

Har du været en af de heldige, der har fundet en bog med det lille mærke ’Tag mig, læs mig’, og brænder du nu efter at dele din oplevelse af bogen med andre læsere? Så er det under denne artikel, du kan skrive om din bogs bevægelse. 

Fra Esbjerg til Bornholm og Skagen. Hen over sommeren er bøger begyndt at bevæge sig fra læser til læser. Og det gør de, fordi Litteratursiden sammen med biblioteker i det ganske land har sat gang i fænomenet bookcrossing for at give et ekstra skub til læselysten og det fællesskab, som opstår, når vi deler vores tanker om bøger med andre.

Biblioteker i hele landet har fundet guld frem fra gemmerne og har lagt gode bøger ud forskellige steder i byer, i parker, på bænke og caféer med en opfordring om at tage bogen med hjem, læse den og give den videre til en ny læser. Bogen skal altså ikke afleveres på biblioteket som normalt, men tanken er, at man skal give den gode læseoplevelse videre til en ny læser ved selv at lægge bogen et nyt sted i sommerlandet -  og frem for alt at dele sin oplevelse af bogen med andre læsere her på Litteratursiden. For det er netop, når vi deler vores læseoplevelser med andre, at bøgerne for alvor bliver levende og vi får sat gang i refleksioner og tanker, der kan rykke og bevæge os som mennesker.

Sådan gør du
Hvis du har fundet en af de mange bøger, så skriv herunder, hvor du har fundet bogen, hvad du synes om den, og hvordan den har bevæget dig. Fortæl også gerne, hvor i landet du har lagt den, så en ny læser kan få glæde af den.

For at kunne skrive et indlæg, skal du først oprette en konto og logge ind. Med en konto på Litteratursiden kan du altid skrive anmeldelser, blogindlæg, deltage i læseklubber mm.

Vi glæder os til at høre din historie.

Og til alle jer, der ikke har været så heldige at finde en af de vandrende bøger endnu, er der kun at sige: De er derude og venter på dig. Så af sted med dig!

En række af de vandrende bøger er sat i bevægelse fra Folkemødet på Bornholm. Disse bøger er sponsoreret af hhv. Gyldendal, Lindhardt & Ringhof, C & K, Samleren & Tiderne Skifter.
Læs mere om Litteratursidens deltagelse i Folkemødet på Bornholm  

Læs mere om Litteratursidens tanker bag initiativet

 

BilagStørrelse
Klistermaerke2.pdf249.34 kB

Midt i en jazztid

Der hvor roser aldrig dør

$
0
0

Bogen er til debat i juli måned

Læs en anmeldelse af bogen her fra Litteratursiden.
Hør forfatter podcasts fra krimimessen i Horsens på DR hjemmeside

Vi lader os inspirere af Copenhagen jazzfestival og selvom vi ikke ved, om Staalesen har planer om at besøge Kbh, kan vi jo godt jazze sammen med Varg Verum i hans seneste roman.

Aktiv debat

Den retfærdige

Louisiana Literature 2013

$
0
0
Artiklen er ikke et interview

Igen i år danner Louisiana ramme om en litteraturfestival med internationale forfatternavne, samtaler, oplæsninger, lyd og musik.

På torsdag den 22. august kl. 16.30 åbner museet i Humlebæk dørene for en række forskellige litterære oplevelser på årets udgave af Louisiana Literature. Selvom én af tidens litterære superstjerner, Karl Ove Knausgård, har meldt afbud, er der stadig mulighed for en møde en lang række kvalitetsforfattere, for programmet byder på ikke mindre end 40 danske og udenlandske forfattere. En af de mest interessante forfattere på programmet er norske Per Petterson, som har et rost forfatterskab bag sig, og hvis seneste bog, ’Jeg nægter’, har fået fabelagtige anmeldelser hele vejen rundt, blandt andet her på Litteratursiden. 

Andre store forfatternavne på dette års festival er britiske Ian McEwan og Zadie Smith, islandske Eínar Már Gudmundsson, norske Erlend Loe og finsk-estiske Sofi Oksanen. Der vil både være interviews, oplæsninger og samtaler, for som de andre år er forfatterne sat i dialog på kryds og tværs. For eksempel skal Eínar Már Gudmundsson tale med sit danske forbillede, Klaus Rifbjerg, og Suzanne Brøgger møder den tyske forfatter Olga Grjasnowa med det udgangspunkt, at de begge er nogle berejste kvinder.

Mange af forfatterne optræder flere gange og i forskellige sammenhænge i løbet af den fire-dage lange festival, og det er rigtig godt, for man kan ikke nødvendigvis være sikker på at komme ind til alle arrangementerne. De store forfatternavne trækker erfaringen tro et rigtig stort publikum, og sidste år betød det, at flere gik forgæves til blandt andet samtalen mellem Nicole Krauss og Naja Marie Aidt. Derfor gælder det om at væbne sig med tålmodighed og stille sig i kø i god tid, hvis man vil være sikker på at høre en bestemt forfatter.

Der sker dog så mange forskellige ting i de fire dage på Louisiana, at man ikke behøver være nervøs for ikke at komme hjem med en masse litterære oplevelser. Festivalleder Christian Lund minder da også i Jyllands-Posten i sidste uge om, at ligesom på Roskilde Festival kan det være de ikke-ventede oplevelser, som kan være de stærkeste, der hvor man prøver nogle andre ting og stifter bekendtskab med kunstnere, man ikke kendte før.

Og der er nok at tage af. Søndag er der for eksempel nonstop-oplæsning ved en række danske forfattere, blandt andre Ursula Andkjær Olsen, Bjørn Rasmussen, Asta Olivia Nordenhof, Henrik Nordbrandt, Janina Katz og Lone Aburas. Igen i år er nye litterære lydværker blevet produceret til festivalen, og der vil også være musikalske indslag, blandt i form af Inger Christensens digte sat i musik.

Festivalen varer fra torsdag den 22. august til søndag den 25. august 2013.

Du kan finde hele programmet på Louisianas hjemmeside her. Det er også muligt at følge Louisiana Literature på Facebook.

Ekstremt højt og utrolig tæt på

Viewing all 123 articles
Browse latest View live